Wist je dat

VERSHEID EN BEWAREN

Hoe kan je controleren of een asperge vers is?

  • Wrijf twee stengels tegen elkaar. Wanneer deze een ‘piepend’ geluid maken, zijn ze vers.

Hoelang blijven asperges vers in de frigo?

  • Onze voorkeur gaat er naar uit om je asperges zo vers mogelijk op te eten.
  • Wil je witte asperges toch even bewaren:
    • Geschilde asperges kunnen nog een 5-tal dagen bewaard worden.
    • Ongeschilde asperges nog een week.

Hoe kan je asperges bewaren?

  • Ongeschilde asperges wikkel je het beste in een vochtige handdoek en leg je zo in de koelkast.
  • Geschilde asperges laat je in de gesloten gesealde verpakking zitten.

Kan je asperges invriezen?

  • Wij blijven van mening dat asperges vers het lekkerst zijn. Dit neemt niet weg dat je ze kan invriezen.
  • Belangrijk! Asperges moet je geschild invriezen. (Wanneer je geschilde asperges aankoopt, kan je deze met hun verpakking in de diepvries steken.)
  • Als je ze op de juiste manier invriest, zijn asperges nog wel tot 6 maanden houdbaar.
  • Opgelet! Ingevroren asperges moet je niet laten ontdooien voordat je ze gaat bereiden.

SCHILLEN EN BEREIDEN (van witte asperges)

Hoe kan je asperges het best schillen?

  • Je moet asperges ALTIJD zeer goed schillen omwille van hun vezelige schil. (Als je geschilde asperges hebt gekocht, is dit natuurlijk al voor jou gedaan.)
  • Het handigste is als je gebruik maakt van een dunschiller of een aspergeschiller.
  • De richting waarin je schilt is van het kopje naar de steel.
  • Het achterste houterige stukje van de asperge snij je best weg.
    (Deze stukjes kan je samen met de schillen eventueel gebruiken als basis voor je aspergesoep.)

Hoelang moet je asperges koken?

  • Leg je geschilde asperges in koud gezoute water in een kookpot/pan.
  • Laat het water zachtjes aan de kook komen. (De tijd is afhankelijk van de dikte van de asperges.)
  •  Wanneer het water aan de kook is, zet je het vuur uit.
  • Laat de asperges nagaren in de gesloten kookpot/pan. (Ook hier is de tijd afhankelijk van de dikte van de asperges.)
  • De gemiddelde kooktijd van asperges is tussen de 8 en de 10 minuten. Maar dit varieert  naargelang de dikte van de asperges.
    Het is dus belangrijk dat je regelmatig de gaarheid even controleert.

Welke bereidingswijze kan je toepassen bij asperges?

  • Je kan asperges koken, wokken, stomen of grillen.
  • Asperges op Vlaamse wijze is nog steeds het populairst. Maar asperges gaan ook perfect samen met bepaalde sauzen.
  • Qua kruiding heeft een asperge niet veel nodig.

AANTALLEN

Hoeveel asperges zitten er in een kilo?

  • In één kilo dikke geschilde asperges: +/- 10 stuks
  • In één kilo middelmaat geschilde asperges: +/- 16 tot 18 stuks
  • In één kilo dunne geschilde asperges: +/- 25 tot 30 stuks

Hoeveel asperges moet je tellen per persoon?

  • Voor een voorgerecht: 3-4 stuks
  • Voor een hoofdgerecht: 6-8 stuks

GEZONDHEID

  • Asperges zijn goed voor de nieren, ze  zijn namelijk vochtafdrijvend.
  • Asperges kunnen je urine wel een scherpe geur geven.
  • Asparaginezuur wordt in het lichaam omgezet in vluchtige zwavelhoudende verbindingen die deze typisch geur veroorzaken. Maar niet iedereen heeft hier last van!

LEUKE WEETJES

  • Asperges worden ook wel het ‘witte goud’ genoemd.
  • Witte asperges telen is veel arbeidsintensiever dan groene asperges telen. Vandaar ook het verschil in prijs.
  • De opbrengst van een mannelijke aspergeplant ligt tot 40% hoger dan die van een vrouwelijke plant.
  • Een asperge kan op één dag 15 tot 20 cm groeien.
  • Asperges beginnen pas te groeien bij een (bodem)temperatuur van ongeveer 12°C.
  • Na het aspergeseizoen groeien de asperges uit tot loof (= een groen gewas dat wel tot 2 m hoog kan worden).
  • Een asperge bestaat voor 95% uit water. Hoe meer water ze verliezen hoe bitterder ze gaan smaken. Je verwerkt dus best je asperges zo snel mogelijk.
  • Door het zonlicht wordt de schil van groene asperges zachter hierdoor kan je deze normaal gezien gewoon mee opeten.
  • Asperges met een ‘blauwe/roze’ kop even goed zijn van kwaliteit dan asperges met een witte kop. Deze verkleuring ontstaat namelijk enkel door het contact met zonlicht wanneer het kopje net boven de aarde uitsteekt. De smaak is even lekker. Wanneer een asperge met een ‘blauw/roze’ kopje wordt gekookt, trekt deze verkleuring zelfs zo goed als weg.